Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μυστικά διατροφής για υγιή και όμορφα μαλλιά!

Πίσω από τα όμορφα και υγιή μαλλιά, εκτός από τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, κατά βάση κρύβεται η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει και την ποιότητα της διατροφής μας. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει πως τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα σημεία στα οποία εκδηλώνεται η καλή θρέψη του οργανισμού ή αντίθετα η υποθρεψία.
Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από 100.000 περίπου τριχοθυλάκια και από 100.000-120.000 τρίχες με μέσο όρο ανάπτυξης τα 1,5 εκατοστά το μήνα. Καθημερινά, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες. Πολύ συχνά όμως, τα μαλλιά γίνονται θαμπά και εύθραυστα και αρχίζουν να πέφτουν. Αν και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, καλό είναι να γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας είναι η κακή και ελλιπής διατροφή. Η σύσταση της καθημερινής μας δίαιτας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, αφού η τριχόπτωση και τα διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την υφή και την εμφάνιση της τρίχας υποδηλώνουν συχνά την ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού.
Ας δούμε τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία των μαλλιών μας.
Πρωτεΐνη: Μιας και τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από ένα είδος πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και αρτιότερη ανάπτυξη της τρίχας. Στην αντίθετη περίπτωση του υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν. Ως εκ τούτου η τρίχα γίνεται πιο εύθραυστη και σιγά σιγά ξεκινά η τριχόπτωση. Οι τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά. Καλές πηγές πρωτεΐνης χαμηλότερης, ωστόσο, βιολογικής αξίας είναι και τα όσπρια.
Βιταμίνη Α: Πρόκειται για την βιταμίνη που είναι πολύ σημαντική για την ομαλή και άρτια ανάπτυξη όλων των κυττάρων του οργανισμού μας. Έτσι, λοιπόν, και στην περίπτωση των κυττάρων της τρίχας, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας τους. Ζωικές τροφές όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως η ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάνγκο αποτελούν άριστες πηγές αυτής της βιταμίνης.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας που αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου από το οποίο
παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική δράση της προστατεύει τα κύτταρα της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας έτσι την πρόωρη γήρανση των μαλλιών. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα κεράσια, η ντομάτα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.
Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρος: Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων των τριχοθυλακίων, αφού συμμετέχει στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων του DNA της τρίχας. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Το φυλλικό οξύ, μαζί με την βιταμίνη Β12 και το σίδηρο, συμβάλλουν στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βασικός ρόλος των οποίων είναι η μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Η ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο θαμπά, εύθραυστα και τέλος να πέφτουν. Το φυλλικό οξύ περιέχεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ σπανάκι), τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής προέλευσης κυρίως ( κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά). Τέλος, πολύ καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια, ενώ στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή του βρίσκεται στα όσπρια.
Βιοτίνη: Η βιοτίνη ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος β, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ σε περίπτωση ανεπάρκειας μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Ωστόσο, πολύ δύσκολα παρατηρείται έλλειψη, μιας και ο οργανισμός μας καλύπτει τις ανάγκες του με πολύ μικρές ποσότητες της βιταμίνης, μέρος των οποίων συνθέτεται από μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο. Κυριότερες πηγές της βιταμίνης είναι τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.
Ψευδάργυρος: Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης, της πρωτεΐνης, δηλαδή, που συνιστά την τρίχα. Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά, και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου.
Ας μην ξεχνάμε πως τα μαλλιά μας έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με πολλούς εχθρούς. Διάφορες ασθένειες (όπως παθήσεις του θυρεοειδούς και αναιμίες), ορμονικές διαταραχές και φάρμακα (πχ αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής) προκαλούν τριχόπτωση. Οι στερητικές δίαιτες και το άγχος που χαρακτηρίζουν πλέον τον σύγχρονο τρόπο ζωής καθιστούν προβληματική τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας και οδηγούν σταδιακά στην τριχόπτωση. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που βασίζεται στο μεσογειακό πρότυπο και περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, και φυσικά κρέας, ψάρια και αυγά στις ενδεδειγμένες ποσότητες αποτελεί το μυστικό για πλούσια και γερά μαλλιά.
ΠΗΓΕΣ
  1. Hambidge K. Michael, Hair analyses: worthless for vitamins, limited for minerals, American Journal of Clinical Nutrition, 1982
  2. Gibney MJ, Vorster HH, Kok FJ, (επιμέλεια ελλ. έκδοσης Ματάλα ΑΛ, Γιαννακούλια Μ), Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου, Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου